logo
SZOMBATHELYIEVANGÉLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG

Koncertek

A Vox Savariae Énekegyüttes a 2012-es évadban a Güssingi Városi Kórussal, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekarral közreműködve további két hangversenyt kíván adni.

A hangversenyek tervezett időpontjai:

2012. szeptember 18. Güssing, Ferences Kolostortemplom

2012. november 17. Szombathely, Evangélikus Templom (Szombathely, Körmendi u.2.)

 

A hangversenyek tervezett programja:

Wolfgang Amadeus Mozart: REQUIEM KV 626.

Elhunytak napja az elmúlás, az emlékezés, az elevenen élő fájdalom és gyász, de egyben az elengedés és a köszönet napja is. A gyász okozta fájdalomra igazi gyógyír a zene, nem véletlen, hogy ebben az időszakban nemcsak koncerttermekben, de a templomokban is gyakran felcsendül egy-egy zeneszerző requiemje.

Mozart ezzel a művével búcsúzik a földi élettől. Testben és lélekben megtörve, betegen, nyomorúságos körülmények között dolgozik 1791 nyarán a Varázsfuvolán, amikor egy feketébe öltözött, titokzatos lakáj jelenik meg otthonában, aki egy magát  megnevezni nem akaró egyén megbízásából felszólítja őt egy requiem megírására.

A zeneszerző elfogadta a megbízást, annál is inkább, mert a megrendelés tárgya nagyon is megfelelt akkori hangulatának és érzelmeinek. Érezte, hogy saját requiemjét írja. Mozart megérezve, hogy közeleg saját halála, utolsó erejét megfeszítve, lázasan, betegen fogott a munkához. A művet azonban nem fejezhette be, a Lacrimosa-tétel első ütemei után végleg ágynak esett. A requiemet Mozart tehetséges tanítványa, Franz Xaver Süssmayer fejezte be, Mozart jegyzeteinek felhasználásával. 1791 december 5-én hunyta le örök álomra szemeit a zene nagy varázslója, aki még közvetlen a halála előtt is a requiemmel foglalkozott: „Nem megmondtam, hogy saját magamnak írom a halotti misét?”

Szombathelyen néhány éve hallhattuk utoljára, de azt gondoljuk, hogy erről a műről mindenkinek az hallhatatlanság jut eszébe, mindig, mindenkor aktuális. A szombathelyi koncert másnapján, Güssingben (Németújváron) is bemutatnánk a gyászmisét.

Közreműködnek:

Énekes szólisták (szoprán, alt, tenor, basszus)

Vox Savariae Énekegyüttes

Güssinger Stadtchor

Savaria Szimfonikus Zenekar

 

A hangverseny teljes bevételét mi is jótékonysági tevékenységre kívánjuk fordítani.

 

A szakmai ismertetőt a csatolt fájlban olvashatják:

Istentiszteleti rend

vasárnaponként 9 órakor istentisztelet és 10.30-kor családi istentisztelet

Napi ige

De nekem olyan jó Isten közelsége! Uramat, az Urat tartom oltalmamnak. Hirdetem minden tettedet.

(Zsolt 73,28)

Ti azonban választott nemzetség, királyi papság, szent nemzet vagytok, Isten tulajdonba vett népe, hogy hirdessétek nagy tetteit annak, aki a sötétségből az ő csodálatos világosságára hívott el titeket.

(1Pt 2,9)

Számlaszám:
OTP: 11747006-20003397
IBAN:
HU48 1174 7006 2000 3397 0000 0000
SWIFT kód:
OTPVHUHB

e-PRESBITERIUM

Médiapartnerek