logo
SZOMBATHELYIEVANGÉLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG

Kirándulás Nógrád megyében

Nógrád megyét és a közeli határon túli területeket járta be a Szombathelyi Evangélikus Egyházközség csoportja az idei gyülekezeti kiránduláson.

Első úticél Vác városa volt, ahol az Apor Vilmos Katolikus Főiskola kollégiuma adott otthont a gyülekezet tagjainak. A szállás elfoglalása után városnézésre indult a csapat. Elsőként a Székesegyházat nézték meg, majd a város Fő terét bejárva ismerhették meg a nevezetes épületeket, tereket. Ellátogattak a Tragor Ignác Múzeumba, ahol Memento Mori elnevezésű állandó kiállítást nézték meg. 1994-ben a Domonkos templom helyreállítása során bukkantak az építők egy 150 évvel ezelőtti kripta befalazott lejáratára, ahol 262 díszített koporsót találtak. Bennük a külöleges klímának köszönhetően a 18-19. században elhunyt váci polgárok mumifikálódott maradványai pihentek - e tárlatot tekinthette meg a gyülekezet. Ezt követően a váci Székesegyházi Kincstárba látogattak, ahol az egyházmegyei gyűjteményt nézték meg, s ismerték meg történetüket. Az első estét az evangélikus templomban zárták áhítattal, ahol Detre János lelkész bemutatta a váci gyülekezet történetét.

A kirándulás második napján Alsósztregovára indult a csapat. Útközben Mihácsi Gáborné Emma ismertette Madách Imre életútját, majd megnézték az alsósztregovai templomot, s megkoszorúzták Madách sírját. Innen Mikszáthfalvára vezetett az útjuk, ahol megnézték a Mikszáth Emlékházat. A tárlatvezetés során sok új ismerettel gazdagodhattak, majd Balassagyarmatra indult a csapat. Itt Bartha István lelkész  mutatta be a templomot, s mesélt a gyülekezeti munkáról. Ebéd után a Bánki-tó környékén, festői környezetben kapcsolódtak ki a kirándulók, majd a váci éjszakai életbe is belekóstoltak.

Vasárnap a legéndi gyülekezettel közös istentiszteleten vehettek részt, ahol Gregersen-Labossa György Lukács evangéliuma alapján hirdette Isten igéjét. Magyar Tamás lelkész az istentisztelet keretében mutatta be a gyülekezeti életet, majd együtt köszönthették a júliusban született legéndi és szombathelyi gyülekezeti tagokat. Az ünnepi alkalom után a legéndiek vendégszeretetét élvezhette a kiránduló csapat, majd ellátogattak Káldy Miklós, a legéndi gyülekezet egykori felügyelőjének, a szombathelyi lelkész felmenőjének sírjához. Az ő nagylelkűségéről több ízben is hallhatott már a csoport az útjuk során. A legéndi látogatásról olvashatnak az evangelikus.hu oldalon is.

Az út végén Csesztvére, a Madách Emlékházba látogattak a kirándulók, majd megtekintették a közeli Szent Márton Templomot.

Istentiszteleti rend:

- minden vasárnap 9 órakor istentisztelet, 10.30-kor családi istentisztelet

- a Credo Rádió műsorán 19 órakor a 9 órás istentisztelet felvételét hallhatják

 

Lelkészek elérhetőségei:

Menyes Gyula

parókus lelkész

06-20/824-2018

 

Menyesné Uram Zsuzsanna

diakóniai lelkész

06-20/824-2565

 

Steindl-Papp Judit

iskolalelkész

06-20/824-4106

 

A Szombathelyi Evangélikus Egyházközség Levéltára (SzEEL) 1953-ig kutatható. Bejelentkezés a lelkészi hivatalban telefonon, e-mailben vagy személyesen.

Napi ige

Az Úr ereje alkotta a földet..., az ő értelme feszítette ki az eget.

(Jer 10,12)

Hit által értjük meg, hogy a világokat Isten szava alkotta...

(Zsid 11,3)

Számlaszám:
OTP: 11747006-20003397
IBAN:
HU48 1174 7006 2000 3397 0000 0000
SWIFT kód:
OTPVHUHB

e-PRESBITERIUM

Médiapartnerek