A Felvidéken jártunk!

Iskolánk 7. évfolyamos tanulói a "Határtalanul!" pályázatnak köszönhetően az idei tanévben is egy négy napos felvidéki úton vehettek részt.

Az 1,7 millió forinttal támogatott pályázat során rengeteg magyar emlékhelyet kereshettünk fel.

Az első napon látogatást tettünk az egykori koronázóvárosban, Pozsonyban, ahol a Fellegvártól egészen a Prímás palotáig több történelmi helyet is megtekintettünk. Hallhattuk Lamár Ignác legendáját és járhattunk az egykori koronázási útvonalon. Poszony után a Duna és a Morva folyó összefolyásában gyönyörködhettünk a dévényi-vár lábánál, majd Nagyszombat városában emlékeztünk meg Pázmány Péterről. A második napon felkerestük Alsóbodokon gróf Esterházy János nemrég "hazatért" földi maradványait, majd szülőhelyét Nyitraújlakon. A nyitrai várban láthattuk a tornyot, melyben egykor Vazul raboskodott és gyönyörködhettünk a Zobor-hegy látványában. A gímesi várhoz idén is egy "könnyed" erdei sétával jutottunk fel, majd a kistapolcsányi-kastély parkjában emlékeztünk meg a Rákóczi-családról. A harmadik napon Komárom városát kerestük fel. A monostori-erődben megismerhettük a komáromi erőd történetét, annak kialakulásától egészen napjainkig. Révkomáromban a Klapka-szobor előtt elevenítettük fel az 1848-1849-es szabadságharc legfontosabb eseményeit, majd a temetőben a 48-as obeliszknél emlékeztünk azokra a hősökre, akik hazánkért a legértékesebbet adták, az életüket. A negyedik napon Komáromszentpéteren, testvériskolánkkal a Kossányi József Alapiskolával közösen emlékeztünk az aradi 13-ra és azokra a hősökre, akik hazájukért az életüket adták.

A négy napos út során nagyon sok új ismerettel és élménnyel gazdagodhattunk, valamint a testvériskola tanulóival sok új barátság köttetett.

Napi ige

Iskolánk alapítványa

Testvériskoláink

Tehetségpont vagyunk

Örökös Ökoiskola vagyunk

Iskolánk Johannita védnökség alatt

Tudósítások iskolánkról

e-Igazgatótanács