Minden cseppje kincs

A víz projekthez kapcsolódva rendeztük meg második alkalommal a „Minden cseppje kincs” elnevezésű Víz világnapi versenyünket.

A versenyen négyfős csapatok versenyeztek. A csapatokat úgy állítottuk össze, hogy mindegyikben legyen 5., 6., 7. és 8. osztályos tanuló egyaránt. A tanulóknak át kellett ismételniük a természetismeret, biológia, földrajz, fizika, kémia és technika órán tanult vízzel kapcsolatos ismereteiket. Ezen kívül még fel kellett készülniük egy vitára. Téma a 2010. április 20-án bekövetkezett Deepwater Horizon olajfúrótorony katasztrófája. Felrobbant az olajfúrótorony, majd a robbanást követően tűz pusztított a fúrótorony fedélzetén. A fúrótorony a Transocean nevű vállalat tulajdonát képezte és a BP olajvállalat számára végzett kitermelést a Macondo Prospect kőolajmezőn. A robbanásban 11 munkás életét vesztette, valamint 17 másik megsebesült. A robbanás következtében az olajfúrótorony kigyulladt, majd később elsüllyedt. A katasztrófa következtében 1.500 méter mélységben mintegy 760 millió liter olaj ömlött a tengerbe, aminek egy része még mindig pusztítja az élővilágot.

A feladat az volt, hogy a megadott link, vagy bármely más oldal segítségével lépjenek fel a gátlástalan kőolajkitermelő cégek képviselőjével szemben. Az érveiket forrásokkal kellett alátámasztani. A megadott linkek a következők voltak:

http://www.alternativenergia.hu/tag/deepwater-horizon

http://www.ht-coaching.hu/aktualis/a-bp-deepwater-horizon-tragediaja

A versenyen a vitán kívül három feladat volt. Először egy feladatlapot kellett közösen kitölteniük, majd egy totó, végül pedig egy kérdezz – felelek játék következett. Ebben a játékban a csapatoknak egyszerre kellett válaszolniuk a kérdésekre.

Egy kellemes hangulatú délutánt töltöttük együtt a gyerekekkel, amely a következő eredménnyel zárult:

  1. helyezett csapat:

Németh Lehel 7.b

Kántor Bence 6.b

Simon Benedek 5.a

 

  1. helyezett csapat:

Osztrosits Máté 8.b

Ekler Zsombor 7.b

Fodor Alex 6.a

Szekeres Márton 5.a

 

  1. helyezett csapat:

Muntean Emese 8.b

Szabó Bence 7.b

Borsits Anna 6.b

Bertha Kiara 5.b

 

Gratulálunk a tanulóknak és felkészítőiknek!

Kapcsolódó galéria

Víz világnapi verseny

Napi ige

Iskolánk alapítványa

Testvériskoláink

Tehetségpont vagyunk

Örökös Ökoiskola vagyunk

Iskolánk Johannita védnökség alatt

Tudósítások iskolánkról

e-Igazgatótanács