Szombathelyi Evangélikus Egyházközség

KRÓNIKA
ÉVNAP  ESEMÉNYFORRÁS
1921.SEgróf Apponyi Albertet a város díszpolgárává választottákC
1924.Va Magyar Külügyi Társaság díszközgyűlést tartott SzombathelyenC
1930.Vleleplezték a szombathelyi evangélikus templom előcsarnokában elhelyezett 21 hősi halált halt szombathelyi protestáns katona emléktáblájátC
1952.Vünnepséget tartottak Leonardo da Vinci születésének 500. évfordulója tiszteletére (jún. 20-án kiállítás is nyílt)D
1958.Va Vasi Napok keretében megrendezett ifjúsági találkozón leleplezték Fürst Sándor politikus mellszobrát a Puskin parkban (ma: Brenner park)D
1966.SEátadták a korszerűsített városligeti sporttelepetD
1973.PFock Jenő, a kormány elnöke 2 napos látogatásra a városba érkezettD
1979.PSugár Andor képzőművész képeit állították ki a Forradalmi MúzeumbanD
1985.SOmegnyílt Káldy Lajos festőművész kiállítása a Dési Huber István Általános IskolábanD
1989.Cmegalakult az Ellenzéki Kerekasztal (tagjai: Éhen Gyula Kör, FIDESZ Alkalmazotti Csoportja, FIDESZ Berzsenyi Dániel Csoportja, MDF, SZDSZ)D
EZEN A NAPON SZÜLETETT...
ÉVNAP HELY NÉVFORRÁS
EZEN A NAPON HALT MEG...
ÉVNAP HELY NÉVFORRÁS
1882.CCsornaSebesy Kálmán, premontrei tanár, nemzetőrkapitány (E
1915.KDobronoucBékássy Ferenc - költő, műfordító E

 

Kíváncsi mi volt egy adott napon a (közel)múltban? Válassza ki a hónapot, írja be a napot és nyomja meg a mehet gombot. Amennyiben egy adott eseményre kíváncsi, írja be az esemény nevét, vagy egy töredékszót és nyomja meg a mehet gombot. Ez a kereső csak az események közt keres.

Hónap: Nap:
Szabadszó:

Jelmagyarázat

Forrás megjelölések

 • A: Kiss Gábor, Tóth Endre, Zágorhidi Czigány Balázs: Savaria - Szombathely története: A város fontosabb eseményei 1526-ig (BDMK elektronikus könyvtára)
 • C: Szombathely kronológia (1848-1945), Készítette: Szalainé Bodor Edit (BDMK elektronikus könyvtára)
 • D: Szombathely kronológia (1945-1990), Készítette: Szalainé Bodor Edit (BDMK elektronikus könyvtára)
 • E: Vasi történelmi arcképcsarnok A-Zs. Szerk. Pethő Gyula. Kézirat (Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtár, elektronikus könyvtára)
 • F: Vas megyei évfordulós személyek - események /évenkénti bontásban/ (Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtár, Nagyváradi Nóra)

A,C, D, E esetén az eredeti megtekinthető.

E esetén rövid életrajz is elolvasható itt: www.bdmk.hu - Vasi Digitáliskönyvtár - Belépés - Megyetörténeti adatbázis - Művek.

 

A hét napjainak jelölése

 • V = vasárnap
 • H = hétfő
 • K = kedd
 • SE = szerda
 • C = csütörtök
 • P = péntek
 • SO = szombat

Január elsején két kérdőjel szerepelhet, ez azt jelenti, hogy az esemény az adott éven belül meghatározatlan napon történt, ugyanerre figyelmeztet az Esemény oszlopban szereplő dupla felkiáltó jel is.Három kérdőjel esetén még az év is kétséges a forrás szerint.Bármely elsején egy kérdőjel (és az Esemény oszlopban egy felkiáltójel) jelenti azt, hogy az esemény abban a hónapban, de meghatározatlan napon történt.

Több napon át húzódó esemény: a nap oszlopban a nap betűjele után kötőjel van, az Esemény oszlopban kötőjel és utána az esemény zárónapja.Az Esemény oszlopban nagyritkán szerepel a (húsvét) megjelölés: ez persze azt jelenti, hogy az adott vasárnap húsvét volt.

 

Pirossal jelöljük azt az eseményt amely kerek évforduló.

 

Copyright © 2012. Szombathelyi Evangélikus Egyházközség Design & CMS by Webmark