Évzáró néptáncgála

Művészeti iskolánk néptánc tanszaka június 5-én, a Vasi Skanzenben tartotta évzáró műsorát. A Nemzeti összetartozás napja előtt is tisztelgő estén közel másfélszáznyi növendékünk nyújtott izgalmas kitekintést a Kárpát-medence folklórörökségére, s összegezte a tanév munkájának gyümölcsét.

A Falumúzeum gyönyörű környezete és a „kiböjtölt” jóidő idilli hangulatot teremtett a néptáncos este megrendezéséhez. A szereplők izgalommal készültek az eseményre – a legkisebbek életük első táncos fellépésére –, a hozzátartozók pedig a domboldalt benépesítve figyelték a színpadra lépő csemetéket. Az előkészületek után elkészült a csoportkép, s kezdetét vette a műsor…

Elsőként a legkisebbek: a néptánc tanszakon első tanévét záró előképző csoport tagjai mutatkoztak be – méghozzá a horvátországi Kelet-Szlavónia magyar falvainak játékaival és táncaival. Az első osztályos apróságok „trücsöklakodalmat” jártak. Őket a Jerke csoport követte, Somogyország táncaival és dalaival. A népes gyermeksereg jó kedvvel, s játékossággal idézte meg a vidék pásztorkultúráját. A Berbécs közössége a Dél-Dunántúlról a Dél-Alföldre kalauzolta a jelenlévőket – a 10-12 esztendős, immár tapasztaltabb gyerekek előadásában Tápé táncai: az „olájos, a csárdás és a frisses” elevenedtek meg a színpadon, a vidék jellegzetes hangszerpárosa, a tekerő és a klarinét kíséretében. A „berbécsek” után a „böliczék” ismét a trianoni határok túloldalára: Gömörbe repítették a közönséget, a Felvidék jellegzetes tájának lendületes táncait csokorba gyűjtve.

Gömörből aztán az erdélyi Mezőségre vezetett az út – s a színpadot férfias virtuskodás töltötte meg! A Vasi Legényczéh és a Szökős tagjai együtt járták a széki tempót – ahogyan öt esztendővel ezelőtt, a „Kislegényczéh” megszületésekor is tették… Igen ám, de nyomukba eredt a legfiatalabb generáció: a férfitáncosokat a Bölicze és a Berbécs rátermett legénykéi lepték meg, helyet követelve maguknak a legények nemzedékeken átívelő táncában.

A műsor folytatásában Kacziba Éva művészeti igazgatóhelyettes és Sátory Károly igazgató úr is a színpadra lépett, hiszen oklevelek átadása következett, azon táncosok számára, akik az eltelt tanévben szólótánc-versenyeken öregbítették a Reményik iskola jó hírét – ráadásul szép eredményekkel. A tehetséges fiatalok közül Kádár Hunor, Paksa Bendegúz, Molnár Luca és Pintér Dóra be is mutatta vasi szólótáncát, mellyel Szarvason, a Gyermek Néptáncosok Országos Szólótánc Fesztiváljának döntőjén képviselhették vármegyénket.

Az este végéhez közeledve a Szökkenős Ifjúsági Néptáncegyüttes – „gyermekkori” nevén Bariska-Möndölecske – lépett színpadra. Az iskola immár legidősebb néptáncos nemzedéke az elmúlt esztendőben felvidéki oktatópáros: Nagy Myrtil és Madocsai Imre tolmácsolásában mélyült el az Ipoly-vidék tánchagyományában, s az ebből készített koreográfiát mutatta be a közönség előtt. Zárásként pedig az erdélyi Kalotaszeg táncai következtek, az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes előadásában. Az idei nyáron portugáliai fesztiválszereplésre készülő közösség tagjai között a művészeti iskolából tavaly „elballagó” Berke táncosait is viszontláthattuk.

 

Az estét a Sárarany Zenekar kísérte.

A fellépő csoportokat felkészítették, s a műsort összeállították: Fekete-Tóth Bianka, Kővári Réka és Molnár Péter.

A nagyszerű fotókért köszönet illeti Szalai Mártont.

Napi ige

Iskolánk alapítványa

Testvériskoláink

Tehetségpont vagyunk

Örökös Ökoiskola vagyunk

Iskolánk Johannita védnökség alatt

Tudósítások iskolánkról

e-Igazgatótanács

Dominó Trans
Bethlen Alap
Nyitott ajtók
Cholnoky Kalendárium
Evangélikus Szeretetszolgálatért Alapítvány
Reményik
Szombathely Diakóniai Központ
Evangélikus Diakónia Magyarország
Evangelikus.hu
YS