Unlimited Web HostingFree Drupal ThemesTemplate Sales

Nagyalásony-Dabrony-Nemesszalók

Nagyalásony-Dabrony-Nemesszalóki Társult Evangélikus Egyházközség
Nagyalásony templom

A gyülekezetek története

A Nagyalásony–Dabrony–Nemesszalóki Társult Evangélikus Egyházközség 2003-ban jött létre a nagyalásonyi és dabronyi anyaegyházközség és a nemesszalóki filia társulásával, egyesítve a Somlóhoz közeli, Gányás és Hajagos patakok mentén meghúzódó falvakat. Egyházközségünkhöz a három társgyülekezeten kívül még két szórvány is tartozik, Nyárád és Vid.

Mindhárom társgyülekezetben végbementek felújítási munkák a társulás rövid ideje alatt. Nemesszalókon a templom tűzfalát kellett felújítani. Nagyalásonyban a templom szószéke újult meg, illetve a kárpótlás útján visszakapott egykori iskola felújítása van folyamatban. Dabronyban 2006-ban a templom felújítása történt meg.

A gyülekezeti élet legjelentősebb alkalmai a gyermek- és ifjúsági alkalmak. 2003 óta minden évben szervez a gyülekezet hittantábort az általános iskolásoknak és biciklitúrát a fiataloknak. Mivel fiatalok egyik gyülekezetben sincsenek nagy számban, ezért közös alkalmak megszervezése biztosítja a fiataloknak a nagyobb evangélikus közösséghez való tartozás valóságának megélését.

Egyházmegye
Adatok
8484 Nagyalásony, Kossuth u. 80.
Lelkész(ek): 
Pongrácz Máté beosztott lelkész
Felügyelő: 
Nagyalásony - Csöngei Dezső
Dabrony - Horváth Dezső
Telefon: 
88/233–055
Email cím: 
nagyalasony@lutheran.hu
Önállósulásának éve: 
Nagyalásony: 1672, Dabrony: 1633
Anyakönyveit vezeti: 
Nagyalásony 1769-től, Dabrony 1735-től
Kapcsolódó galéria