Unlimited Web HostingFree Drupal ThemesTemplate Sales

Uraiújfalu

Uraiújfalui Evangélikus Egyházközség
Uraiújfalu

A gyülekezetek története

A település földrajzi elhelyezkedése és a kezdetek

Uraiújfalu a Rába folyó bal partján, a Rábától 3 km-re fekvő kis Vas megyei település. Szomszéd községei a Rábán innen: Nick, Vámoscsalád, Vasegerszeg és Jákfa, a Rábán túl: Ostffyasszonyfa és Kenyeri.

Uraiújfalu mint település nagy múltra tekint vissza. Már a rómaiak idejében is lakott hely volt. Ezt bizonyítják a faluvégi kavicsgödörben talált épületmaradványok. A rómaiak idejéből és a honfoglalás korából egyéb leletek is kerültek elő. (Bronz karperecek, borostyánkő nyakékek, kisebb agyagedények, olajmécses stb.)

Dr. Keszei Pál: Terra Jaak című tanulmányából megállapítható, hogy a település eredete a honfoglalás idejére vagy közvetlenül a honfoglalás utáni időre nyúlik vissza. Legősibb községnév Uraj, későbbiekben Újfalu és Szentivánfa. Dr. Keszei Pál előbb említett tanulmányában kiemeli, az, hogy Koppányé vagy valamelyik törzsfőé volt-e a település, nem állapítható meg, de Uraj település alapítója minden valószínűség szerint törzsfő, nemzetségfő vagy rangos család feje volt. Uraj mindezek alapján az első szálláshelyek közé tartozik, és Uraj település már a Jákok megjelenése előtt létezett.

Payr Sándor egyháztörténetírónk szerint: „Urai-Újfalu az előnevét onnan vette, hogy ezt a földet, melyet 1221-ben az ősi Ják vagy Gyák nemzetség kapott birtokul, és amelyen később egy új falu épült, Uraj földjének nevezték. Régi jegyzőkönyveink csak Újfalunak nevezik minden előnév nélkül.”

Egyházmegye
Vas
Adatok
9651 Uraiújfalu, Petőfi u. 24.
Lelkész(ek): 
Verasztóné Magyar Melinda
Felügyelő: 
Nagy Zoltán
Telefon: 
20/824-2870
Email cím: 
uraiujfalu@lutheran.hu
Önállósulásának éve: 
1783
Kapcsolódó galéria